5 nasvetov za učinkovito delo od doma

Naselje Nokturno leži na križišču gospodarsko pomembnih prometnih poti, ki prepredajo Evropo, s hitrimi telekomunikacijskimi povezavami pa ima tudi vso potrebno infrastrukturo za sodelovanje v lokalnih in svetovnih poslovnih procesih.

S pomočjo sodobnih tehnologij dandanes lahko ostanemo vitalni del projektne ekipe, tudi če delo opravljamo od doma. Nekateri smo celo bolj učinkoviti, če se umaknemo iz vrveža pisarne in si sami uredimo delovni kotiček po lastnem okusu. A doma na nas preži veliko skušnjav kot so udobna postelja, televizor in hladilnik, zato je zelo pomembno, da si ustvarimo okolje, ki bo spodbujalo našo ustvarjalnost in marljivost. Morda vam bodo pri tem v pomoč naši predlogi.

1. Skrbno izberite prostor, kjer boste delali
Če imate možnost, si uredite domačo pisarno v enem od kotičkov stanovanja ali celo v posebej temu namenjeni sobi. Če ne, si izberite udoben prostor, kjer se ne dogaja veliko. Nekateri ljudje so res bolj ustvarjalni, če ležijo na sedežni garnituri ali v postelji, a večinoma smo bolj produktivni, če sedimo pokončno za mizo. Poskrbite, da bo v prostoru primerna temperatura. Če je pretoplo, boste postali zaspani, zato raje malce ohladite prostor. Če zunaj ni premočno sonce, si lahko pisarno uredite na terasi s čudvitim razgledom na morje in gore. Svež zrak vam bo prevetril tudi misli in morda se vam utrne kakšna posebej dobra ideja.

2. Pripravite vse potrebno
Profesionalni kuharji za pripravljeno delovno površino uporabljajo izraz ‘mise en place’, kar pomeni “vse na svojem mestu”. Tako kot si oni pred pričetkom kuhanja pripravijo vse potrebne sestavine in orodja, si tudi vi pripravite vse, kar boste potrebovali v delovnem procesu. Vsako vstajanje od mize vas bo namreč zmotilo in ustavilo, zato poskrbite, da boste res vse imeli pri roki. Sponke, pisala, papir in ostale potrebščine razvrstite tako, da ne boste imeli nereda. Pri tem si lahko pomagate z različnimi skodelicami, krožniki in posodami.

3. Obnašajte se kot v pisarni
V pisarno ne hodite v pižami, zato se tudi doma zjutraj uredite in preoblecite v dnevna oblačila. Tako boste v mislih ločili med svojo domačo in službeno osebnostjo in se lažje lotili dela. Seveda ste lahko v majici in trenirki ali kavbojkah, če pa imate video sestanek, poskrbite, da boste izgledali profesionalno. Začnite z globokim vdihom zraka na balkonu, nato pa si delovni čas organizirajte povsem enako kot na delovnem mestu. Če dopoldneve namenjate krajšim nalogam in popoldneve projektnemu delu, naredite enako doma. Če ob 12. uri hodite na kosilo, si ga ob isti uri pripravite tudi sami.

4. Prigrizki in napitki
Ne zapravljajte časa za pohode do kuhinje in nazaj. Poleg delovnih materialov si pripravite tudi prigrizke in napitke, s katerimi boste ohranjali dovolj delovnega elana. Izogibajte se sladkarijam, saj vas bo sladkor upočasnil in uspaval. Narežite si sveže korenje, papriko in zeleno s koprske tržnice, v skodelice pa natresite oreščke in olive. Jogurt je tudi dobra izbira. Od toplih napitkov priporočamo čaj, še posebej zelenega, ki bo pospešil pretok krvi skozi možgane. Strokovnjaki sicer odsvetujejo kavo, ker naj bi prej kot k budnosti pripomogla k zaspanosti, a dobro vemo, da se ji je težko odreči, zato si jo le privoščite, če brez nje ne začnete dneva. Pomembno je vaše dobro počutje.

5. Princip paradižnika
Vsi vemo, da se je včasih težko zbrati in osredotočiti na delo, še posebej doma, kjer smo obkroženi s stvarmi, ki kar kličejo po sanjarjenju. Če imate tudi vi podobne težave, predlagamo, da preizkusite tako imenovani princip paradižnika. Gre za precej znano metodo organizacije dela, ki se imenuje po kuhinjski uri, ki jo je za merjenje časa uporabljal njen izumitelj, Francesco Cirillo. Na list papirja napišite seznam nalog, ki jih morate opraviti. Nastavite si uro (obstaja tudi veliko pomodoro aplikacij za pametne telefone in računalnike), da bo odštevala 25 minut in se lotite dela. Po 25 minutah odkljukajte naloge, ki ste jih opravili in si vzemite 3 do 5 minutni odmor. Nato ponovno nastavite uro na 25 minut in nadaljujte z delom.