Blagodejni učinki sredozemskega podnebja in prehrane na naše zdravje

Poleg prijaznega podnebja in odlične hrane, kakovost življenja v krajih ob Sredozemskem morju zagotavljata tudi bogata kulturna tradicija in malce počasnejši ritem življenja.

Zrak na morju je zaradi vetrov in odprtega prostranstva bolj čist kot na celini. Sol, ki ves čas izhlapeva na toplem zraku, je pravo bogastvo za naše zdravje. Na naša dihala deluje dezinfekcijsko in protivnetno. Z vdihovanjem drobnih delcev soli se obnavlja sluznica dihalnih poti, poveča se njena odpornost, zato je manj zimskih prehladov in drugih virusnih obolenj. Morski zrak je posebej koristen tudi za bolnike z astmo, bronhitisom in težavami s sinusi.

Sveže pomladi, vroča poletja, tople jeseni in mile zime vse leto zagotavljajo raznovrstno zelenjavo in sadje, na katerih temelji ena najbolj zdravju blagodejnih kuhinj sveta. To je podnebje oljk, citrusov, fig, mandljev in vinske trte. V zraku je ves čas prisoten vonj po zdravilnih zeliščih in dišavnicah kot so rožmarin, sivka in timijan. Hrana je tu zelo pomembna, saj se ob njej zbirajo velike družine in prijatelji, popoldanski prigrizek pa se hitro prevesi v večerjo in globoke nočne debate ob kvartinih vina. Mediteranska prehrana zmanjšuje holesterol in blaži učinke diabetesa. Alkoholizem, prevelika telesna teža, diabetes ter bolezni srca in ožilja so ob morju bolj redki kot v notranjosti, kljub uživanju maščob, vina, kruha, testenin in mesa. Ključne so sveže in zdrave sestavine, veliko sadja, zelenjave, rib in zmerne porcije.

Zelo pomembno vlogo pri kakovosti življenja ima tudi življenjski slog ljudi, ki živijo ob morju in z morjem. Vse težave premagujejo z dobro voljo, saj se zavedajo, da razburjanje ni rešilo še ničesar. Še najbolj jih pogreje kakšna nogometna tekma, sicer pa se uspešno izogibajo stresu, kar zmanjšuje tudi število raznih obolenj. Le malo reči se dela na hitro, a to ne pomeni, da so ljudje leni. Nasprotno, ljudje ob Sredozemlju so zelo marljivi, a se znajo ustaviti takrat, ko si zagotovijo udobno življenje in se ne pehajo za preobiljem.

Tudi vas vabimo v našo družbo. Napolnite si pljuča s čistim zrakom, uživajte v svežem vetru, dovolite soncu, da vas napolni z energijo. V vsej tej svetlobi in toplini je težko biti slabe volje in če si dovolite kakšno pustolovščino, vas življenje še lahko preseneti.