Odlični pogoji za podjetništvo v Obalno-kraški regiji

Obalno-kraška regija je prostor mnogih poslovnih priložnosti. Poleg lege na stičišču treh držav, jo odlikuje tudi prometna infrastruktura, ugodni naravni pogoji ter znanje in ustvarjalnost njenih prebivalcev. Ob velikih gospodarskih družbah sta zelo razvita tudi malo in srednje podjetništvo, ki sta dejavna na različnih področjih, od turizma do visoke tehnologije.

Na gospodarstvo regije najbolj vpliva mednarodno pristanišče za tovorne ladje, Luka Koper. Zaradi svoje geografske lege je ena najbližjih povezav Sredozemlja s Srednjo in Vzhodno Evropo, zato število ladij in pretovorov raste zadnja leta dosega rekordna števila. Gradnja drugega tira železnice med Koprom in Divačo, bo pospešila hitrost pretovarjanja in potovanja tovora po Evropi, kar naj bi še povečalo promet v pristanišču in spodbudilo gospodarski razvoj v ožji in širši regiji.

Morska obala, s soncem obsijana Vipavska dolina, nočno življenje v Novi Gorici in nenavadne lepote slovenskega Krasa vsako leto privabljajo množice turistov. Leta 2016 so v Obalno-kraški regiji zabeležili 2.384.693 nočitev, kar je največ med vsemi regijami v državi. Piranska občina se je po številu prenočitev tujih turistov uvrstila na drugo mesto, največ jih je prišlo iz sosednje Italije. Pomembno vlogo v turistični ponudbi imajo igralnice v obmejnem pasu, gostinska ponudba Goriških Brd, Škocjanske jame, kobilarna Lipica in prečudovita narava doline Soče.

Milo mediteransko klimo, rdečo primorsko zemljo in zelene griče, ki se vijejo od Istre do Goriških Brd, so že antični prebivalci izkoristili za pridelovanje vrhunskega vina in oljčnega olja. Danes to tradicijo nadaljujejo vinogradniki, ki se združujejo pod znamko Vina Koper, ali pa nastopajo z manjšimi družinskimi znamkami, s katerimi dosegajo velike uspehe na svetovnih trgih. Med mednarodno priznanimi podjetji je tudi ajdovski Fructal, ki izdeluje in trži visoko kakovostne izdelke in sadja in drugih plodov narave. Tuji in domači gostje se navdušujejo nad vrhunsko kulinarično ponudbo restavracij, ki svojo identiteto gradijo na lokalno pridelanih sestavinah in bogati kulinarični tradiciji teh krajev. Kot ena najbolj znanih specialitet še vedno velja izvrsten pršut, katerega glavna sestavina poleg mesa je silovita kraška burja.

Center inovativnega in tehnološko zahtevnejšega podjetništva je Primorski tehnološki park v Novi Gorici. Podjetja spremljajo skozi celotni proces od realizacije ideje do vstopa na trg in jim pomagajo premagovati razne izzive in ovire na poti. V okviru tehnološkega parka deluje tudi inovativna platforma Start:up Nova Gorica, s katerim želijo lokalno podjetniško okolje umestiti v mednarodne gospodarske tokove. To je že pred leti uspelo podjetju Pipistrel, svetovno znanemu proizvajalcu lahkih letal, ki je z vrhunskim znanjem in drznostjo postal vodilni na svojem področju.

Gonilni sili družbenega razvoja v regiji sta tudi Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici, ki tesno sodelujta z akademskimi ustanovami in gospodarstvom na lokalni ter mednarodni ravni. S tem skrbita za pretok znanja, idej in ustvarjalnosti in ustvarjata odlične pogoje za nadaljni gospodarski razvoj.