Vaš lasten sredozemski vrtiček na terasi v Nokturnu

Nokturno je naselje, zasnovano za vse tiste, ki si želijo mirne oaze sredi vsakdanjega vrveža, svoj lasten košček Sredozemlja. Nahaja se na griču Markovec, ki je bil nekdaj prepreden s sadovnjaki, vinogradi in oljkami in je veljal za vrt Kopra. Nokturno ponuja razgled na modri Jadran in je priročno blizu številnih čudovitih izletniških točk v neokrnjeni naravi, denimo Krajinskega parka Strunjan, Sečoveljskih solin ali Škocjanskega zatoka.

Stanovanja v naselju Nokturno stanovalcem omogočajo, da si ustvarijo svoj lasten košček narave kar doma – vsa imajo namreč zunanje površine, bodisi lože, bodisi odkrite, delno nadkrite ali v celoti nadkrite terase. Z ureditvijo mini vrtička na terasi ali loži boste v stanovanje vnesli bujno in dišeče zelenje, se sproščali ob vrtnarskih opravilih ter uživali v sadovih vašega dela.

3 sredozemske dišavnice za prijeten vonj, okus in zdravje

Na Primorskem, se zaradi milih in deževnih zim ter suhih, vročih poletij, dobro počutijo rastline, ki sicer niso odporne na nizke temperature, potrebujejo pa veliko sonca. Dobra izbira za gojenje v balkonskih koritih so začimbe in dišavnice, saj same ne zahtevajo veliko, nam pa veliko nudijo; lahko jih občudujemo, vonjamo, okušamo in jemo.

Ko boste v prijetnih poletnih večerih posedali na svoji terasi s pogledom na morje, vam bodo sredozemske dišavnice z vonjavami pričarale tisto pristno morsko vzdušje, popestrile vam bodo jedi istrske kuhinje ter vam pomagale k boljšemu zdravju in počutju.

Sivka, dišeča kraljica Sredozemlja

Verjetno najbolj prepoznavna sredozemska dišavnica sivka s svojim izrazitim, pomirjujočim vonjem ni le paša za oči, temveč tudi za nosnice. Navadno cveti tam nekje od junija do septembra, če posušimo cvetove, pa lahko ob njenem vonju uživamo prav vse leto. Sivkine vrečice v omarah poleg odišavljanja oblačil učinkovito odganjajo molje. Zdravilni so tako njeni listi kot cvetovi. Sivka pomaga pri nespečnosti, glavobolih, bolečinah v mišicah in sklepih ter pri dihalnih in kožnih težavah. Lahko jo zaužijemo v obliki čaja, vdihujemo njene opojne hlape ali pa njen izvleček uporabimo kot mazilo, ki blaži pike komarjev. Če kanemo par kapljic sivkinega eteričnega olja na blazino, nas bo njen vonj zazibal v spanec. Sivka ima rada ogromno sonca, zato je ena najprimernejših rastlin za primorski vrtiček na terasi. Paziti morate le, da bo imela v koritu zadosti prostora, saj ima bujne korenine in hitro raste.

Rosa z morja za pravo morsko vzdušje

Tudi rožmarin ali latinsko rosmarinus (morska rosa) odlično uspeva v sredozemskem podnebju, saj je dobro prilagojen na sušo in vročino. Potrebuje veliko sončne svetlobe, navajen je na suho zemljo, zato z njim ni veliko dela. Ni velike bojazni, da ne bi preživel mile primorske zime na prostem, ne smemo pa ga zalivati zvečer, da mu ne bi zmrznile korenine.
Rožmarin je nepogrešljiva začimba v sredozemski kuhinji, najboljši je seveda svež, tako cvetove kot listke pa jedem lahko dodajamo tudi posušene. Odlično se poda pečenemu krompirju in mesu, paradižnikovim omakam ter ribjim jedem.

Rožmarin ima številne blagodejne učinke na zdravje – pomaga pri prebavi, izboljšuje delovanje jeter in je koristen za možganske celice. Že od nekdaj velja, da vonj rožmarina krepi spomin in koncentracijo. Dober je tudi za lase; rožmarinovo olje odpravlja suho lasišče, tonik iz rožmarina spodbuja rast las, njegova tinktura pa pomaga proti plešavosti in izpadanju las.

Materina dušica za dušo in telo

Še ena dišavnica, ki vam bo pričarala mediteransko vzdušje, je timijan oziroma materina dušica, zimzelena grmovnica, ki je zaradi svoje kompaktnosti in trdoživosti idealna za gojenje v koritih. Ne potrebuje veliko vlage ali nege, zgolj sončno svetlobo in zavetrje. Manj, kot si boste dajali opravka z njim, bolje bo uspeval.

Čeprav malo zahteva, pa timijan veliko vrača. Ker dobro ohranja aromo in okus, je cenjena začimba, ki se odlično povezuje z drugimi sredozemskimi okusi, kot so česen, olivno olje in paradižnik. Znan je tudi kot zdravilna rastlina. Pomirja kašelj, pomaga pri prehladu in k boljši prebavi, krepi živčevje ter pospešuje pretok krvi. Uporablja se tudi za zdravljenje odrgnin in prask ter celo pomaga odpravljati akne.

Naravna zaščita pred komarji

Poleg vseh naštetih odlik sivke, rožmarina in timijana jim je skupna še ena izvrstna lastnost: njihov vonj je všeč nam, ne pa tudi številnim insektom. Obdani z njimi boste bolj sproščeno uživali v prijetnih poletnih večerih brez nadležnega pikanja komarjev, saj jih močna aroma teh rastlin odganja. Ena najbolj učinkovitih rastlin, ki prepodi komarje, je limonska trava, ki jo najdemo v večini razpršil, eteričnih olj in svečah proti komarjem. Gre za trajnico z intenzivnim vonjem, ki jo lahko posadite v posodo in čez poletje postavite na teraso. Pozimi pa jo le prestavite v notranjost, saj slabše prenaša hladne noči.

Sledite svojim željam

Pri načrtovanju svojega sredozemskega vrtička imate ogromno možnih kombinacij začimb, cvetlic in zelenjave.  Naj vas vodijo lastne želje in potrebe, pa tudi nekaj domišljije. Pomembno je, da skupaj posadite rastline s sorodnimi potrebami. Odlično gresta skupaj bazilika in paradižnik, še dve sestavini, brez katerih si ne moremo predstavljati prave sredozemske večerje. In ni boljše večerje od tiste, ki je narejena iz domačih, lastnoročno pridelanih sestavin!